Sylabus
FJVSEOB1 - Všeobecný francouzský jazyk 1
2011

Kreditové hodnocení předmětu 2
Volně volitelný předmět ne
Garant předmětu Bouší Zdeňka
Garantující katedra AJ - Katedra anglického jazyka a literatury
Způsob ukončení předmětu z - zápočet
Forma zkoušky - - -
Rozsah výuky předmětu studium prezenční: seminář 2 hod. týdně
studium kombinované: řízené konzultace 8 hod. za semestr
Prerekvizity Předmět nemá prerekvizity
Kontraindikace Předmět nemá kontraindikace
Závislé předměty
FJVSEOB2 Všeobecný francouzský jazyk 2
Anotace předmětu Studenti získávají schopnost francouzské ústní a písemné komunikace v běžném životě a částečně i ve vlastním oboru. Jsou rozšiřovány základy francouzské gramatiky a rozvíjena slovní zásoba daných témat. Důraz je kladen na fonetickou korekci. Výuka je vedena ve francouzštině.
Cíle předmětu a charakteristika získaných dovedností Připravit studenty, aby byli schopni komunikovat písemně i ústně ve francouzštině na daná témata. Upevnit základy francouzské gramatiky, rozvíjet slovní zásobu a zajistit správnou výslovnost. Evropský rámec – úroveň A1/A2
Osnova předmětu ve vztahu k časovému rozvrhu výuky Rozsah 1. – 6. lekce Connexions 1:
1. První kontakt, pozdravy, omluva (podstatná jména, číslovky 1-10)
2. Abeceda, Francie zeměpisně (abeceda, zkratky)
3. Představování, interview (člen určitý, otázky, slovesa: être, avoir, habiter, travailler …)
4. Vyplnění oficiálního formuláře (národnosti, číslovky 11- 69, jazyk internetu)
5. Inzeráty (přivlastňování, zápor, slovesa na -er)
6. Pohlednicový pozdrav (sporty, profese, číslovky na 69)
7. Plány, francouzské svátky (blízká budoucnost, množné číslo, il y a)
8. Dopis příteli (slovesa: pouvoir, vouloir, aller, měsíce, vázání)
9. Datum, hodina, pozvánka (otázka s est-ce que; další slovesa na -er)
10. Program kina, statistiky (slovesa: venir, savoir, connaître)
11. Nákup v knihkupectví, jídlo v restauraci (výrazy množství, slovesa: prendre, boire, payer)
12. Vyjádřit názor, sestavit kritiku (zájmena nesamostatná)
13. Strukturované CV
14. V kavárně (rozhovory), česká kuchyně

Literatura, na níž je předmět vystavěn 1. Girardet, J., Gridlig, J. M. Panorama 1. Paris: CLE International, 1996.
2. Janešová, J. Praktický kurs francouzské výslovnosti. Praha: Leda, 1995.
3. Mérieux, R., Loiseau, Y. Connexions 1. Paris: Didier, 2004.
4. Pravdová, M., Pravda, M. Francouzská konverzace. Praha: SPN, 1989.
5. www.tv5.org
Literatura doporučená studentům 1. Girardet, J., Gridlig, J. M. Panorama 1. Paris: CLE International, 1996.
2. Janešová, J. Praktický kurs francouzské výslovnosti. Praha: Leda, 1995.
3. Mérieux, R., Loiseau, Y. Connexions 1. Paris: Didier, 2004.
4. Pravdová, M., Pravda, M. Francouzská konverzace. Praha: SPN, 1989.
5. www.tv5.org
Způsob a pravidla výsledné klasifikace předmětu 75 % účast na seminářích, test, strukturované CV